October 5, 2016

fügés-levendulás // with figs and lavender

Sokan nem hisznek nekem, amikor azt állítom, hogy a Balatonon - legalábbis a mi kis csücskünkben - mediterrán az éghajlat. Nem is annyira a meleg, mint inkább a száraz nyár miatt: az esőfelhőket folyamatosan visszatartja a tóból felszálló pára, ezért előfordul, hogy hetekig nem is esik. A konyhakert persze nem bírja az ilyesmit, a mediterrán növények viszont annál inkább. A Tihanyi-félsziget tele van ültetve levendulával és mandulafákkal, na és persze a füge sem ritkaság errefelé. Mi több, a cocializmus idején kísérletképpen citromos kertet hoztak létre az egyik sétányon a hegyoldalban, ám természetesen a fák nem élték túl a telet... A kert romantikus, romos maradványaiban azóta fügét termesztenek, de a "Citromos" név rajtaragadt. 
A mi kertünkben is áll két megtermett fügebokor. Évente két termőidőszakuk van: július végén-augusztusban, és szeptemberben. Tavaly annyi termett, hogy nem győztük elrakni, idén viszont a nyár elég gyér termést hozott. Sajnos nem volt annyi, hogy kísérletezhessek valami csoki-füge kombinációval, az őszi termésből viszont szerencsére jutott erre is.
A füge igen tetszetős gyümölcs, ráadásul szerteágazó és összetett a szimbolizmusa: egyes vélekedések szerint például az Édenkertben az a bizonyos fa fügefa volt (hiszen amikor az első emberpár ráébredt, hogy meztelenek, fügelevéllel takarták el magukat). Több kultúrában a nőiséget és a termékenységet jelképezi.


Nos, azt hiszem ha a fügét az ember mediterrán ízekkel párosítja, nem igazán lehet mellélőni. Ezért aztán egy igazán dekadens édességet készítettem, amibe minden itthon fellelhető finomságot beleraktam, és mivel a félédes fehérbor, meg a füge is kissé savanykás, ezért ezúttal tejcsokival egészítettem ki őket.



Hozzávalók:
2-3 kis füge
0,5 dl félédes fehérbor
2 csipet levendula
70 gr tejcsoki
100 gr étcsoki

Elkészítés:
A fügéket megmosom, felvágom és összeturmixolom. Hozzájuk öntöm a bort és egy kis levendulát, majd felrakom őket melegedni. Amikor felmelegedett a keverék, de még nem forr, elkeverem benne a darabokra tört tejcsokit. Az étcsokit temperálom, elkészítem a kis csokicsészéket, és megvárom, hogy megszilárduljanak. Kifordítom őket a bonbonformából, majd mindet megtöltöm a fügés krémmel. Végezetül egy kis rózsaszín díszítőcukorral és tündérporral felöltöztetem a csészéket.


Many don't believe me when I say that at lake Balaton - or at least in our little corner of it - the climate is mediterranean. It's not because the summer is warm, but because it is dry: the vapor rising up from the lake pushes back the clouds, therefore sometimes it doesn't rain for weeks. The vegetable garden of course doesn't bear this; mediterranean plants all the more. The Tihany penninsula is fully planted with lavenders and almond trees, and figs are not rare either. Moreover, during socialism they created an experimental lemon tree garden on one of the paths at the mountain, but naturally the trees did not survive the winter... Today fig trees are cultivated in the romantically ruined garden but the "Lemon-garden" name got stuck on it.
We have two big fig trees in our garden. They bear fruits twice a year: at the end of July-August, and in September. Last year they bore so many figs that we had to preserve most of them; this year, however, the harvest was quite scant. Unfortunately it wasn't enough to experiment with some chocolate-fig combination, but from the autumn crop I managed to put away some for this purpose.
Figs are good looking fruits, moreover, they bear complex symbolism: it is possible that that certain tree in the Garden of Eden was a fig tree (after all the first couple covered themselves with fig leaves when they realized that they were naked). For many cultures it symbolises fertility and feminine principle. 
Well, I think that figs combined with other mediterranean flavours cannot really be messed up. Therefore this time I prepared really decadent sweets, in which I put everything good that I managed to find at home. Since semi-sweet white wine and figs are both a bit sour, this time I added milk chocolate to them.



Ingredients:
2-3 small figs
0,5 dl semi-sweet white wine
2 pinches of lavender
70 gr milk chocolate
100 gr dark chocolate

Recipe:
I wash the figs, cut them up and I blend them. I pour the wine on them and I add a bit of lavender, then I warm them up. When the mixture is hot but it doesn't boil yet, I mix it with milk chocolate. I temper the dark chocolate, and I prepare the little chocolate cups. I wait until they solidify, then I take them out of the mould and I fill them with the fig cream. Finally I dress up the cups with some pink candies and a bit of fairy dust.


No comments: