June 9, 2017

sárgabarackos-mandarinos // apricot-tangerine

Nemrég volt alkalmam eltölteni néhány napot Horvátországban, a tengerparton (alább beteszek egy pár fotót, csak hogy senki ne panaszkodjon :D). Ergo átutaztunk az egész országon, és amellett, hogy csodaszépek voltak a zöld, erdős hegyek, első látásra beleszerettem Fiuméba, amire persze itthon a kedves férjem egyből megjegyezte, hogy hazahúz a szívem (i.e. a dédnagymamám oda valósi volt. Majd egyszer írok egy terjedelmes postot a kusza családfánkról is, de az nem most lesz, mert hatszáz beadandóval küszködök jelenleg). Lényeg a lényeg, csodás időnk volt, és csodás volt a tengerben úszni egy kis sziget partjainál, a vérfácánok és vérsirályok támadásai ellenére is, és mindenfelé vadon nőtt a rozmaring (hoztam is belőle pár szálat, két különböző aromájú fajta nőtt). 
Hazafelé jövet az egyik útitárs ott akarta hagyni a reggelire vásárolt barackdzsemet a hűtőben. Hát ilyen pazarlást! Egyből lecsaptam rá, persze azzal a gondolattal, hogy valami csokit alkotok belőle. Korábban ittam barack-mandarin ízesítésű ásványvizet, és már akkor megfogant a fejemben a gondolat, hogy ez igen jó párosítás, csokiba kívánkozik. Valahogy természetesen jött hozzá kiegészítőnek a chili, az volt az elképzelésem, hogy ez a két édes, szaftos gyümölcs megkíván egy kis pikantériát. A dzsemhez nem kevertem csokit, gondolván, hogy így is épp elég tömény lesz. Étcsokiba töltöttem a gyümölcszselét, a chili csak a legvégén birizgálja meg az ember nyelvét :)


Hozzávalók:
70 gr barackdzsem
0,1 dl tejszín
2 kiskanál mandarinméz
2 csipet chili
150 gr étcsoki

Elkészítés.
Egy kis fazékba teszem a tejszínt, a dzsemet és a mézet, és kissé megmelegítem, hogy az összetevők szépen összeolvadjanak. A végén teszem bele a chilit, és folyamatosan kóstolom, hogy mikor elég.
Felolvasztom, majd temperálom az étcsokit, és beleöntöm a csokiformába. Én csokicsészéket készítettem, és miután megszilárdultak, kiütögettem őket a formából. Megtöltöttem őket a zselével, és kész is a fincsi csoki!










A short time ago I had the opportunity to spend some days in Croatia, at the seaside (see some photos above so no one can complain :D). We travelled through the entire country and the green mountains were gorgeous, and Fiume was love at first sight - my husband told me when I came back that probably I felt at home there (i.e. my great-grandma came from Fiume. Once I will write a long post about my entangled family tree but not now, as now I'm suffering with a hundred term papers...). We had great weather and it was awesome swimming in the sea at the shores of a tiny island, despite the attacks of the were-seagulls and were-pheasants, and rosemary was growing everywhere (I brought some sprigs, there were two different kinds). 
When we departed, one of our companions wanted to leave there the apricot jam that he had bought for breakfast. How wasteful! I immediately took it with chocolate on my mind. Earlier I'd tried apricot-mandarin mineral water and I'd thought that this pairing should make great chocolate filling. Chili came naturally as an addition: my idea was that these two sweet and juicy fruits need a bit of piquancy. I did not add chocolate to the jam as I thought that it would be sweet anyhow. I put the jelly in dark chocolate cups, the chili tickles one's tongue only in the end :)


Ingredients:
70 gr apricot jam
0,1 dl cream
2 small spoons of mandarin honey
2 pinches of chili
150 gr dark chocolate

Recipe.
I put the cream, the jam and the honey in a small pot and warm them up a little bit so the ingredients melt together. In the end I add the chili and I keep tasting it to see when it's enough.
I melt and temper the dark chocolate, and I pour it in the mould. This time I prepared chocolate cups and after they hardened, I took them out of the mould. I filled them with the jelly and the yummy chocolate is ready!

No comments: