January 9, 2018

áfonyás-pálinkás

Kedves barátom születésnapjára készült ez a bonbon :) Nagyon egyszerű recept, alapja az áfonya, amit szederpálinkával bolondítottam meg. Nemrég vettem egy zacskó agaragart, ami nagyszerűen használható gyümölcsös töltelékekhez, ha meg akarjuk tartani az intenzív gyümölcsízt, és nem akarjuk tejszínnel, egyéb hozzávalókkal keverni. 


Hozzávalók:
100 gr áfonya
2 gr agaragar
3 cl szederpálinka
150 gr tejcsoki

Elkészítés:
Először a bonbon burkokat készítem el, mert ha megfelelő hőmérsékletre hűl a töltelék, azonnal tölteni kell majd. Temperálom a tejcsokit, beletöltöm a bonbonforma mélyedéseibe, majd azt megfordítva kiöntöm a felesleget. 
Az áfonyát felmelegítem, és szétnyomkodom. Miután levet ereszt, hozzáadok egy csipetnyi agaragart, és három percig forralom, hogy felolvadjon. Ezután leveszem a tűzről, kevergetve hűtöm, és ekkor adom hozzá a pálinkát, hogy az alkohol ne párologjon el. Amikor a töltelék kellően kihűlt, de még nem kezd kocsonyásodni, habzsákból beletöltöm a bonbonhéjakba. Hűtőbe teszem néhány percre, míg a gyümölcszselé megszilárdul. Ezután lezárom a bonbonokat.


I made these bonbons for the birthday of a dear friend of mine :) The recipe is very simple, the basis is blueberry, which was boosted with some blackberry palinka. Some time ago I bought a bag of agaragar, which can be used for fruit fillings, in case you want to keep the intensity of the flavour and don't want to mix it with cream or other ingredients.


Ingredents:
100 gr blueberry
2 gr agaragar
3 cl blackberry palinka
150 gr milk chocolate

Recipe:
First I prepare the bonbon shells, as when the filling reaches the proper temperature, I will have to put it in the shells immediately. I temper the milk chocolate and pour it in the cavities of the mould, then I get rid of the excess.
I warm up the blueberries and I mash them. When there is a bit of liquid in the puree, I add a pinch of agaragar and I boil it for three minutes, until the agaragar dissolves. Then I start to cool it down and later I add the palinka, so the alcohol cannot evaporate. When the filling gets colder, but it still doesn't jellify yet, I fill the shells with it. I put the mould in the fridge for some minutes, then I seal the bonbons.

No comments: