February 12, 2018

primavera

Bár még bujkál a késő délutáni melengető napsütésben, a kora reggeli rózsaszín felhőkben, az első hóvirágokban, a hajnali madárdalban, de meleg szíve már megolvasztotta a telet, mosolya ott tükröződik az arcokon. 
Már csak két perc van hátra tavaszig :) minden karneválozó, kisgyerek, szelíd bolond őt várja. Köztük én is :)
Ezért is támadt kedvem néhány csokivirágot készíteni. Többféle módszerrel próbálkoztam, mind másféle szirmokat eredményez, a kreativitásnak itt sincs határa :)

Hozzávalók: 100 gr fehércsoki, sütőpapír, lüszterpor

Lótusz: csíkot vágok a sütőpapírból. A temperált fehércsokiba belemártom egy vékony kés hegyét, és a papírra nyomom. Amikor felemelem, a visszafolyó csoki szép mintát hagy a szirom közepén. Ezzel a módszerrel sok szirmot készítek, végül a papírcsík mindkét felét egy-egy kávéscsészébe helyezem, ami enyhén meghajlítja a szirmokat (lásd 1. fotó). Miután teljesen megszáradtak, lehúzom őket a papírról. Fehércsokiból fészket készítek, amibe beleültetem az első sornyi szirmot. Ha nagyon lehasalnak, kis papírgömböccel támasztom meg őket. A szirmok tövére habzsákból újabb adag folyékony csokit nyomok, és jöhet az újabb sor, majd hasonló eljárással annyi szirmot helyezek egyre beljebb haladva, míg úgy nem vélem, hogy elég "borzas" lett a virág. Ekkor megvárom, hogy minden eleme teljesen megszáradjon, végül lüszterporral megfestem, hogy szép csillogó legyen.

szirmok készítése // preparing petals



Rózsák: a temperált fehércsokit habzsákba töltöm és egy csík sütőpapírra kis halmokat nyomok. Néhányat kissé elnyújtom egy kiskanállal, majd egy másik papírcsíkot helyezek föléjük, és ujjal kissé szétnyomkodom őket, hogy sziromformákat kapjak. Széthúzom a két csíkot, így két adag szirmot kapok. A kávésbögre-módszerrel szárítom meg őket, és a lótuszhoz hasonló módszerrel ragasztom össze őket: a nagyobb szirmokat kívülre, a kisebbeket belülre helyezem.


Virágoskert: sütőpapírra előrajzolom a mintát: napraforgót és bazsarózsákat meg leveleket. Habzsákba töltött fehércsokival előbb megrajzolom a keretet, majd a minta vonalait is végigkövetem. Miután megszáradt a kert, óvatosan lehúzom a papírról. A virágokat lüszterporral festem ki :)


Insegnami a respirare
piú si va in alto piú si fatica
ascoltami e poi ricordati
tra due minuti é primavera
dammi un motivo per continuare
dimmi che non sará un'avventura
proteggemi e poi abbracciami
tra due minuti é primavera

Teach me to breathe
the higher one gets the tougher it is
listen to me and remember
in two minutes spring is here
give me a reason to continue
tell me it won't be an adventure
protect me and embrace me
in two minutes spring is here


Even though she is still hiding in the warm, late afternoon sunlight, the pink clouds of early morning, the first snowdrops and the birds' singing at dawn, her warm heart has already melted winter, her smile is reflected on the faces.
Only two minutes left until spring :) every carnival-goer, little child and gentle fool is waiting for her. Among them me too :)
That is why I felt like making some chocolate flowers. I tried different methods, all of them result in different petals, creativity has no boundaries :)

Ingredients: 100 gr white chocolate, parchment paper, luster dust

Lotus: I cut off a stripe of the parchment paper. I dip the tip of a thin knife into tempered white chocolate and I push it down on the paper. When I lift it, the chocolate will leave a nice pattern in the middle of the petal. I prepare lots of petals with this method, finally I place the two ends of the paper stripe into two coffee mugs (see photo no. 1), which will give a nice curve to the petals. After they get dry, I carefully pull them off the paper. I make a little nest of white chocolate in which I plant the first round of petals. If they lie down, I hold them in place with small balls of paper. I pour a bit more chocolate on the stem of the petals and add another row, then another, until the flower becomes "fuzzy" enough. I wait until all parts get dry, then I paint them with luster dust.


Roses: I pour tempered white chocolate in a piping bag and I make tiny mounds on a stripe of parchment paper. With the help of a small spoon I elongate some of them, then I place another stripe of paper on the top and very carefully, one by one I push them down a bit in order to get petal shapes. I pull the two stripes apart, thus I get two sets of petals. I apply the coffee mug method to dry them and I attach them together in a rose shape with the same method I used for the lotus: I put the bigger petals on the outside and the smaller ones in the inside.


Virágoskert: on a piece of parchment paper I draw the pattern: sunflower and peonies and leaves. I put white chocolate in a piping bag and I draw first the frame, then the lines of the pattern. After the garden gets dry, I carefully pull it off the paper. I paint the flowers with luster dust :)

No comments: